Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Protea Boekhuis

@ Sunday Times Books LIVE

Anton Prinsloo se eponiemwoordeboek Die aap in jou koffie trek aandag op TV, radio en in die pers

Die aap in jou koffieDie eerste eponiemwoordeboek in Afrikaans, saamgestel deur Anton Prinsloo, getiteld Die aap in jou koffie, het pas verskyn en trek reeds uit alle oorde aandag. Prinsloo was nie net op die TV-nuus nie (sien foto’s hierbo as bewys!), maar het ook op die RSG-program Die tale wat ons praat oor Die aap in jou koffie gesels.

Eponieme is woorde wat gevorm is op grond van mense of plekke se name. Prinsloo verduidelik in die RSG-potgooi hieronder dat die titel van sy boek kom van die eponieme “cappuccino” en “kapusynaap”, wat albei na die Kapusynmonnike genoem is. Luister na die potgooi:

Pieter Redelinghuys van Die Burger het ook van die woordeboek te hore gekom en ‘n onderhoud met Prinsloo gevoer. In die onderhoud sê Prinsloo hy het die boek saamgestel om die Afrikaanse leksikografie aan te vul, maar “op so ‘n manier dat die leeswerk hopelik ook pret verskaf”. Hy sê dat Daniel Hugo, die boek se redakteur, dit ‘n “woordeboek as storieboek” noem, “want elke inskrywing het tog ‘n verhaaltjie van ‘n aard daaragter”. Lees die onderhoud:

Waar het die idee vir die boek ontstaan?

Ek het op ’n dag besef dat Engels, Nederlands, Duits en Frans ­eponiemwoordeboeke het, maar Afrikaans nie. Dié soort leemte het ek vier jaar gelede ook raak­gesien en die slengwoordeboek saamgestel, wat ongelukkig met ’n verbeeldinglose titel gesneuwel het. Daarna het ’n opdragwerk oor kontreitaal gevolg. Dit het my laat besef dat ons in die Afrikaanse taalkunde nog baie werk het.

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment