Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Protea Boekhuis

@ Sunday Times Books LIVE

Hoekom het die woord “trek” so ’n impak op die Afrikanerpsige? – Nicol Stassen oor Die Dorslandtrek

Die DorslandtrekThe Thirstland TrekAfrikaners in Angola 1928-1975“Die Dorslandtrek is sekerlik een van die interessantste gebeurtenisse in die Suid-Afrikaanse geskiedenis.”

Só het Nicol Stassen onlangs aan Willem de Vries vertel oor sy jongste boek Die Dorslandtrek: 1874 – 1881, wat ook in Engels beskikbaar is as The Thirstland Trek: 1874 – 1881.

Die skrywer, akademikus en Protea Boekhuis-direkteur het reeds in Afrikaners in Angola 1928-1975 ‘n hoofstuk gewy aan die Dorslandtrek. Hy gesels oor die byna vergete groep Afrikaners wat in Angola agtergebly het, die besluit om die boek in Afrikaans en Engels uit te gee en die toenemende belangstelling in Afrikanergeskiedenis.

Oor sy navorsing vertel Stassen: “Ek het dit baie geniet om obskure en onbekende bronne op te spoor. Reeds in 1897, toe baie van die oorspronklike Dorslandtrekkers nog geleef het, het die amateur-historikus A.J. van der Walt bevind dit is moeilik om betroubare inligting oor die trek in te win.”

Lees die artikel:

Watter fasette van dié deel van die geskiedenis spreek tot jou as skrywer en as uitgewer?

Die Dorslandtrek is sekerlik een van die interessantste gebeurtenisse in die Suid-Afrikaanse geskiedenis. Min ander gebeurtenisse het so ’n onuitwisbare indruk in die Afrikanerpsige gelaat. Die populêre reisverhaalskrywer Lawrence Green het dit byvoorbeeld as “the most painful chapter in the whole history of the Afrikaner race” beskryf. Die woorde, “as ons ooit weer na Transvaal wil terugtrek en die pad vergeet het, dan sal ons dit kan terugvind deur al met die grafte van ons kinders langs te trek”, van ’n vrou wat die trek oorleef het, is tekenend van die lyding tydens die Dorslandtrek.

Die woord “trek” het sterk emosionele verbintenisse in die Afrikanerpsige. Green het byvoorbeeld beweer: “Trek! There is no more powerful word in the Afrikaans language. For that reason, no doubt, it has been taken over by the English dictionaries.” Een of ander ondefinieerbare, onverklaarbare “trekgees” – “the restless spirit that drives all wandering men to find out for themselves what lies over the horizon” – word dikwels in amper dieselfde asem genoem.

 
Lees ook:

 

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment