Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Protea Boekhuis

@ Sunday Times Books LIVE

Samsa-masjien: Jaco Bouwer, Willem Anker en Pierre-Henri Wicomb gesels oor dié drama (Video)

Samsa-masjienDie veelbekroonde skrywer en dramaturg Willem Anker het verlede week by die Protea Boekwinkel in Stellenbosch met regisseur Jaco Bouwer en komponis Pierre-Henri Wicomb gesels oor Samsa-masjien – sy bekroonde drama waarvan die teks pas by Protea Boekhuis verskyn het. LitNet het tydens die geleentheid ‘n video-opname gemaak en op YouTube gedeel.

Hierdie toneelstuk tree in gesprek met Franz Kafka se Die Verwandlung. Dit vertel die storie van die insekwording van Gregor Samsa, in sy sewentigs, ’n afgetrede biologie-onderwyser, skoolhoof en ook klavierstemmer in sy jongdae. Hy ly aan dementia en as gevolg daarvan bly hy en Josephine by hul dogter Grete en haar man Tjaart in hul luukse, moderne huis in ’n woonbuurt soos Sandton.

Die driemanskap het tydens die bekendstelling gesels oor die verskeie elemente van hierdie toneelstuk – van die inspirasie vir die teks (Anker), waarom dit nie noodwendig weer opgevoer gaan word nie (Bouwer) en die gevoel van die klankbaan (Wicomb) – en ook vrae van die gehoor beantwoord.

“Jaco het gesê hy wil iets doen oor goggas. Insekte. En hy wil speel met lig, en klank. En die aanvanklike idee was dat ek só stukkie teks skryf [dui ongeveer 30 cm aan] wat dan opgesny kan word, en herhaal word en op ander plekke ander dinge beteken en ek het dit nie reggekry nie, toe skryf ek baie woorde en toe het dit nou hierdie storie geraak.” Só vertel Anker oor die begin van die Samsa-masjien-proses in 2009.

Kyk na die video vir meer:

YouTube Preview Image

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment