Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Protea Boekhuis

@ Sunday Times Books LIVE

Fanie Olivier: US-taalbeleid maak van Afrikaanse studente vreemdelinge in hul eie leefwêreld en land

As die son kom oogknipMaties en AfrikaansDie taaldebat woed voort, en hoewel die Universiteit Stellenbosch verlede week aangekondig het dat alle planne vir Engels as voertaal eers op ys is, kom daar steeds standpunte uit alle kampe oor die voor- en nadele van só ’n besluit.

Fanie Olivier, As die son kom oogknip-outeur en ‘n oud-Matie, het vanuit Pole ‘n ope brief geskryf aan Professor Wim de Villiers.

In die brief, wat op LitNet geplaas is, skryf Olivier: “Wat die voorgestelde ‘taalbeleid’ uiteindelik impliseer, is egter dat duisende Afrikaanstaliges in die Wes-Kaap (en natuurlik elders) uitgesluit gaan word van die voorreg en geleentheid om in Afrikaans student te wees, met alles wat saamhang daarmee. So word hulle natuurlik vreemdelinge in hulle eie leefwêreld en hulle land.”

Lees die artikel vir Olivier se argumente teen die verwydering van Afrikaans as voertaal by US:

U is waarskynlik onkant gevang deur die aard en omvang van die reaksie, maar u behoort darem iewers te verstaan dat Afrikaanstaliges aanspraak wil maak op ‘n Afrikaanstalige universiteit. Met ras en rasgebaseerde transformasie het dit niks te make nie.

Dit lyk asof u hierdie vanselfsprekende idee nog steeds vreemd, onhoudbaar en onaanvaarbaar vind.

Die rede daarvoor gaan my verstand steeds te bowe. “Uitsluiting” (soos u dit graag noem) deur taalmedium Afrikaans is immers geen uitsluiting van universitêre studie nie, aangesien daar ‘n horde ander universiteite is waar studente in ‘n Engelsmedium milieu kan studeer. Onder andere twee binne die onmiddellike omgewing van Stellenbosch.

Maar as u argument deurgevoer word, sal ‘n mens uiteindelik moet aanvoer en aanvaar dat daar vir Afrikaansmedium skole ook geen plek is nie. Ander deelnemers aan die debat het reeds hierop gewys.

Stellenbosch se uitnemendheid het niks te make met die feit dat dit Engels moet word nie, want dit was immers altyd ‘n voortreflike akademiese inrigting. Die geskiedenis van sy alumni bevestig dit. U is self daarvan ‘n voorbeeld, en u vader ook.

 
Lees ook:

 

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment